Regelverk

Her finn du dei viktigaste forskriftene som regulerer mattryggleik og merking av produkt frå småskala mjølkeforedling.

Matlova LOV 2003-12-19 nr 124: Lov om matproduksjon og mattrygghet mv.  Lova som ligg til grunn for alle matforskriftene.

Hygieneforskrifta FOR 2008-12-22 nr 1623: Forskrift om næringsmiddelhygiene Generelle hygienereglar som gjeld alle verksemder. Krav om HACCP. Inneheld ein nasjonal del med særnorsk regelverk og sjølve EU-forordninga H1. Inneheld òg mikrobiologiske kriterie for næringsmiddel

Animaliehygieneforskrifta FOR 2008-12-22 nr 1624: Forskrift om særlige hygieneregler for næringsmidler av animalsk opprinnelse Meir spesifikke hygienereglar som gjeld m.a. mjølkeforedlingsverksemder. Inneheld ein nasjonal del med særnorsk regelverk og sjølve EU-forordninga H2. I H2 gjeld artikkel 1-7, samt vedlegg II, og vedlegg III avsnitt IX, for mjølkeforedling

Animaliekontrollforskrifta FOR-2008-12-22-1622 Forskrift om særlige regler for gjennomføringen av offentlig kontroll av produkter av animalsk opprinnelse beregnet på konsum Reglane for korleis Mattilsynet skal arbeide, inneheld ein nasjonal del og sjølve EU-forordninga H3


Drikkevassforskrifta FOR 2001-12-04 nr 1372: Forskrift om vannforsyning og drikkevann Inneheld krava som blir stilt til vatn som skal brukast til drikkevatn og vassforsyning til foredlingsverksemder

Merkeforskrifta FOR 1993-12-21 nr 1385: Forskrift om merking mv av næringsmidler Krav til kva merking som skal brukast på produkta (denne forskrifta blir truleg erstatta av ei ny matinformasjonsforskrift i slutten av 2014, les meir om det her)

Lotmerkingsforskrifta FOR 1993-12-21 nr 1384: Forskrift om identifikasjonsmerking av næringsmiddelpartier Krav om merking slik at ein kan knytte ei vare attende til produksjonsparti

Matlovsforskrifta FOR 2008-12-22 nr 1620: Forskrift om allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket Krav om å kunne spore varer att og fram i verdikjeda

Tilsetningsstofforskrifta FOR 2011-06-06 nr 668: Forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler Definisjonar på ulike typar tilsetjingsstoff og lista over tilsetjingsstoff o gi kva produkt dei kan brukast

IK-mat-forskrifta FOR 1994-12-15 nr 1187: Forskrift om internkontroll for å oppfylle næringsmiddellovgivningen Krav om internkontroll i verksemdene. Må sjåast i samanheng med krav om HACCP i hygieneforskrifta.

Matkontaktforskrifta FOR 1993-12-21 nr 1381: Forskrift om materialer og gjenstander i kontakt med næringsmidler Inneheld krava som stillast til emballasje og overflater som skal vera i kontakt med mat

Føkgande 4 kvalitetsforskrifter gjeld framleis, men dei er under revidering

Mjølkevareforskrifta FOR 1953-07-17 nr 9637: Forskrift om kvalitet på melk og fløte mv. Om klassifisering og merking av ulike konsummjølktypar

Osteforskrifta FOR 1956-08-24 nr 9632: Forskrifter om tilvirking, merking og omsetning av ost Om tilvirking, merking og omsetning av ost

Smørforskrifta FOR 1962-11-16 nr 9581: Forskrifter om tilvirking, merking og omsetning av smør og smørfett Om tilvirking, merking og omsetning av smør

Spiseisforskrifta FOR-1977-04-15-9636: Forskrifter for produksjon, merking og omsetning av spiseis 

Den nye forskrifta som skal erstatte desse er ikkje ferdig enda, men Mattilsynet har senda ei innstilling til ny forskrift til HOD.  Mattilsynet anbefaler at det ikkje blir nokon ny høyringsrunde.